Om AlpakkaOpplevelser

Familien Nubberud består av 6 personer. Vi har Øyvind som er født i 1991. Gutt nr 2 er Erik som er født i 1993. Etter disse to kom Mari som er født i 1997. Da ble det ingen flere barn her før vi i 2006 valgte å bli fosterforeldre til Isabelle som er født i 1999. Vi har valgt å være tilstede for ungane, og da må man finne på noe å jobbe med hjemme. Asbjørn har alltid hatt full jobb med mye sykebilvakter samtidig som han driver med forskjellige ting ved siden av. Det var derfor lett for oss å bli fosterforeldre, da jeg allikevel skulle forsette å være hjemme. Vi hadde da plass til en til, samtidig som vi var her for våre egne. Arbeidsledig har vi aldri vært, men det har heller ikke stoppa oss i å gjøre nye ting på gården.Da vi kom over alpakka, ble vi fort enig om at det var dette vi ville begynne med.

Året 2006 ble året da vi kjøpte våre to første drektige hopper. I august kom de første alpakkaene til Sigdal fra Hornindal. Vi driver med alpakka fordi vi er opptatt av avle på kvalitet, helse og personlighet.Vi bruker mye tid på dyra , og trives med det. De har alle navn og det er på den måten vi prater både med og om dem. Etterhvert som årene har gått har flokken vår blitt sammensatt av forskjellige farger som : hvit, grå, sort og flere forskjellige brunfarger. Alpakkaen har 22 forskjellige farger så jeg håper veldig å få til så mange som mulig. Vi liker veldig godt mangfoldet avfarger og personligheter.
Opplevelsen med å ha en flokk alpakkaer rundt seg deler vi gjerne med andre
I 2016 teller vi ca 70 dyr +, og har gjennom årene solgt en del også for å finansiere nye dyr og ikke minst investere i nye blodslinjer. 
De første dyra våre kommer fra Peru og Chile. Vi har etter det også importert dyr fra Australia og England.

I 2013 ble vi kjent med Bente som kom hit for å kunne bli kjent med alpakkaene våre og oss. Det har blitt er "Bente Budeie" som nå jobber som koordinator for AlpakkaOpplevelser. Hun står på for å få inn grupper til neste år også. Vi er heldig at mange nå anbefaler oss etter å ha vært her !  

Mange har hørt om ullfiberen fra alpakkaen og kjent den på kroppen, men de færreste har møtt en alpakka eller vet noe om dyrearten.Her på gården tar imot besøk av lag og foreninger – alt fra helserelaterte grupper til pensjonister og husflidslag. Under besøket presenterer vi gården og driften, og dere får møte dyrene våre. Konseptet vårt heter AlpakkaOpplevelser og vi er stolte av at det ble så populært og interressant for så mange første året som var i 2015.

Klipping av fiberen skjer en gang i året – hjemme på gården – og fiberen går til spinning av garn, samt karding til toving av produkter vi lager selv. Av garnet lages det blant annet varme produkter til brukergrupper som revmatikere, diabetikere, mennesker med dårlig blodsirkulasjon og sportsutøvere. Det er også mulighet for å kjøpe produkter fra Norsk Alpakka som har forretningsadresse og lager her på gården i Sigdal.

I 2013 ble vi kjent med Bente som kom hit for å kunne bli kjent med alpakkaene våre og oss. Det er den samme Bente Budeie som nå jobber som koordinator for AlpakkaOpplevelser og budeie på gården. Hun står på for å få inn grupper og promotere det vi driver med.  Vi er heldig at mange nå anbefaler oss etter å ha vært her!  

Bente Budeie kan nåes på bente@alpakkaopplevelser.no om du vil komme i kontakt med henne om et besøk hit med en gruppe.